Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Het ligt in het zuidwesten van het eiland IJsland. De stad heeft een oppervlakte van 274 m2 en heeft circa 120.000 inwoners. Als men aan IJsland denkt, dan denkt men aan sneeuw en koude temperaturen. Toch heeft IJsland een redelijk mild klimaat omdat het land aan de Atlantische Oceaan ligt. In de winterperiode, die relatief kort duurt, schijnt maar een paar uur per dag de zon. De maanden november, december en januari zijn de ideale maanden om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen. Wanneer je Reykjavik bezoekt, is dit absoluut een aanrader om te ervaren.

De stad

De stad is over een groot gebied uitgespreid. Dit kan doordat het inwonersaantal laag is. Je vindt in de stad voornamelijk laagbouw. Oude vissershuizen zijn nog voorzien van golfplaten daken. De woningen in de stad zijn erg kleurrijk. Je ziet rode, blauwe, witte, maar ook roze huizen. De huiseigenaren hoeven zich niet aan bepaalde kleur te houden. Iedereen mag zijn huis de kleur geven die hij zelf mooi vindt. Dit geeft de stad een gezellige uitstraling. Toeristen wandelen dan ook graag door alle straten om deze huisjes te bekijken.

Voorzieningen in Reykjavik

De huidige burgemeester van Reykjavik is Dagur B. Eggertson. Over de vorige burgemeester Jón Gnarr is veel ophef over geweest. Hij was als kind foutief gediagnosticeerd met mentale retardie en groeide op in psychiatrische instellingen. Later werd hij stand-up comedian. Hij zag een tweede ambtstermijn als burgemeester niet zitten en Dagur B. Eggertson nam het stokje over. De IJslandse zangeres Björk was vroeger immens populair, velen denken bij IJsland direct aan haar. De stad Reykjavik beschikt over alle moderne voorzieningen. Er is een openbare bibliotheek, een grote Universiteit met circa 3500 studenten, diverse basisscholen en er is zelfs een internationale school.