De meest bijzondere bezienswaardigheden van Reykjavik

Reykjavik, als meest meest noordelijke hoofdstad ter wereld, spreekt voor velen tot de verbeelding. Het is een eeuwenoude stad vol sages en legenden, omringd door de meest wilde en meest prachtige natuur. De plek wordt al sinds de 8e eeuw bewoond, maar nog tot het eind van de 18e eeuw woonden er slechts 170 man. Tot op heden is het nog een kleine hoofdstad. Toch zijn er ontelbare inspirerende dingen te doen in Reykjavik. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden om te doen tijdens een stedentrip in Reykjavik.

Ga je liever op stedentrip om de hoek? Kijk op AmsterdamDiary voor de beste tips over Amsterdam!

stad reykjavik

  1. Reykjavik 871 ±2

Tijdens werkzaamheden in Reykjavik in 2001 werden bijzonder archeologische opgravingen gedaan. Een langhuis werd gevonden, stammend uit het jaar 871. De +2 staat voor de marge van twee jaar. Een langhuis is een traditionele Vikingen woning. Ze waren tussen de 20 en 30 meter lang en 8 tot 9 meter breed. Reykjavik 871 +2 is het oudste menselijke overblijfsel dat ooit in IJsland is gevonden. Nu is het ingericht als een museum en zeker de moeite waard.

  1. Heetwaterbronnen

IJsland is er beroemd om: de natuurlijke heetwaterbronnen die door het hele land te vinden zijn. Nabij Reykjavik liggen de meest beroemde en de grootste heetwaterbronnen van IJsland. Ontelbare mensen komen eropaf, ten eerste om op te warmen in de IJslandse kou, ten tweede omdat het water vol met heilzame mineralen zou zitten. Een bezoek aan deze baden mag je niet overslaan!

  1. Openluchtmuseum Árbæjarsafn

Wil je de tijd van de Vikingen tot leven zien komen terwijl je in Reykjavik bent? Dat kan in het openluchtmuseum! Dit is niet alleen leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, of zelfs alleen voor de kinderen, maar voor iedereen. Hier kan je allerlei traditionele levenswijzen van de Vikingen helemaal zelf uitproberen. Het museum werd al in de jaren ’50 opgezet om de oude IJslandse manier van leven te bewaren.

  1. Höfði, het huis van dichter Einar Benediktsson

Een huis met enorm veel geschiedenis, dat is wat Höifði is. Het werd aan het begin van de jaren ’20 gebouwd voor het Franse consulaat. Het was echter de dichter Einar Benediktsson die hier meerdere jaren vertoefden. Het huis werd pas echt beroemd toen Ronald Reagan en Mikhail Gorbachev hier een bijeenkomst hadden ter beëindiging van de Koude Oorlog. Er gaan ook meerdere spookverhalen en legendes over het huis in de rondte.

  1. Penismuseum

Even iets heel anders. Reykjavik is namelijk van alle markten thuis. Het hoeft niet allemaal natuur en geschiedenis te zijn. Officieel het IJslands Fallusmuseum, in de volksmond het Penismuseum, huisvest ’s werelds grootste collectie aan penissen. Een menselijke penis is (nog) niet in het museum te vinden, maar je vindt hier wel bijna iedere penis van andere beesten. Zeker weten een museum dat je nergens elders ter wereld tegen zal komen.

  1. Winkelen in Laugavegur

Laugavegur is de meest beroemde en de meest grote winkelstraat van Reykjavik. Naast het feit dat de straat er prachtig uitziet vanwege de oude en goed onderhouden architectuur en vrolijke kleuren is dit de plek waar de meeste modewinkels van de stad gehuisvest zijn. Daarnaast kom je hier ook fijne restaurants en cafés tegen, wat de hele buurt tot een aangename middagwandeling maakt. Mocht je nog niet genoeg hebben van winkelen, kan je altijd nog doorlopen naar Skólavörðurstigur, een andere grote winkelstraat.

  1. Het nachtleven van Reykjavik

Het mooie aan Reykjavik is, is dat het een relatief kleine stad is, met een behoorlijk jonge bevolking die veel wilt ondernemen. De binnenstad leent zich dan ook uitstekend voor een pubcrawl. Je wandelt gemakkelijk van de ene naar de andere plek. Alle bars en clubs bevinden zich in dezelfde buurt, en er is voor ieder wat wils. Voor diegenen die op zoek zijn naar net wat meer is er het þjóðleikhúsið opera theater.